advies voor gelukkige katten
Katten zijn kleine, harige controlfreaks. Ze gedijen het beste op rust, regelmaat en reinheid. Een kat is het meest gelukkig als er niet teveel lawaai in huis is, het voederbakje elke dag op hetzelfde tijdstip gevuld wordt en de kattenbak lekker schoon is. Lekker overzichtelijk, alles onder controle.
Hoe herken ik een gelukkige kat?
Zo herkent u puur kattengeluk:
- De oortjes staan rechtop en u kunt er in kijken
- De pupillen zijn smal en uw kat kijkt ontspannen
- De nageltjes van uw kat zijn ingetrokken
Katten zijn gevoelige wezens. Als de vertrouwde, comfortabele situatie rondom uw kat verandert, kan dit problemen opleveren. Denk aan een baby op komst, een verhuizing of een nieuwe kat in huis, waar het niet mee klikt. Zelfs een nieuwe bank kan soms al een trigger zijn. Katten houden niet van verandering en reageren dan vaak met verstoord gedrag, zoals agressie, onzindelijkheid of door zichzelf te beschadigen met teveel likken of bijten.
Hoe leer ik mijn kat goed gedrag aan?
Katten zijn superslim. En leergierig. U kunt ze heel veel leren, als u het maar doet op de manier die uw kat begrijpt.
Zeker bij jonge katten is het handig om te weten hoe u uw katje goede manieren kunt aanleren. Deze methodes werken ook perfect bij volwassen katten. Wilt u uw kat iets aanleren? Verplaats u eens in uw kat: zou u eerder reageren op straf, negeren of op een beloning?
Bij katten draait het allemaal om het belonen van goed gedrag.
Voorbeelden belonen van goed gedrag
- Geef uw kitten of kat een klein voertje (kattensnoepje of brokje)
- Geef haar aandacht, bijvoorbeeld in de vorm van een aaitje over het koppie
- Speel even met uw kat (een balletje weggooien of met een hengeltje spelen)
- Katten vinden hoog stemgeluid fijn, verhoog uw stem dus een beetje als u zegt ‘goed gedaan’!
- Gouden Tip uit eigen ervaring: sperziebonen! Vertoont uw kat goed gedrag, zoals netjes op een kleedje zitten? Gooi dan bij het bonen doppen een sperzieboon door de keuken. Dat vinden katten geweldig. En het effect is direct merkbaar: wilt u dat uw kat weer netjes op het kleedje gaat zitten? Zet dan sperziebonen op het menu, ze zal keurig op het kleedje wachten totdat de eerste sperzieboon zich aandient voor een spelletje.
Uw kat krabt ‘de krullen van de trap’?
Krabben is lekker. Een kat krabt om de nageltjes te onderhouden, om haar territorium te markeren, voor aandacht, maar ook tegen stress of angst. Krabt uw kat niet op de krabpaal of het sisal matje, maar aan uw bank of op andere ongewenste plekken?
3 Tips
- Zorg voor krabplekjes op plaatsen waar u kat vaak langskomt en beloon krabben met een aai, even spelen of een kattensnoepje. Ook kattenkruid is favoriet.
- Negeer krabben op ongewenste plekken (geen aandacht geven!). Een beproefd extra middel is om dubbelzijdig tape op de plek te plakken, zodat de nageltjes blijven plakken. Heel vervelend voor uw kat! En waarom zou hij iets opzoeken dat vervelend is…?
- Versnel het leerproces met een trucje ‘uit de oude doos’: een wattenschijfje. Wrijf dit over het wangetje van uw kat. Tussen mondhoek en oor zitten namelijk geurklieren die het wattenschijfje opneemt. Legt u vervolgens het wattenschijfje op de ongewenste krabplek, dan zal uw kat geen nood meer hebben om daar te krabben. De krabplek ruikt immers al naar haarzelf, dus waarom zou ze daar territorium afbakenen?
Mijn kat is ineens onzindelijk. Wat te doen?
Plast of poept uw kat ineens en steeds weer buiten de kattenbak? Dat kan een medische oorzaak hebben, zoals diabetes of blaasgruis. Vermoedt u dit, ga dan even langs de dierenarts!
Mocht er geen medisch probleem zijn, dan ligt het vaak aan de kattenbak. Vanuit de kat gedacht ziet een ideale kattenbak er zo uit:
- Schoon, ruim en liefst zonder deksel. Schep elke dag de poep uit de kattenbak, maak hem een of twee keer wekelijks helemaal schoon met chloor (die geur vinden katten heerlijk!) en zorg voor een bak waarin uw kat zich kan lekker kan bewegen en omdraaien.
- ‘Persoonlijk’ kattengrit. Soms is het even zoeken welk grind uw kat het fijnst vindt. Heeft u eenmaal gevonden waar uw kat zich goed bij voelt (zandachtig is favoriet)? Verander dan niet meer van gritsoort
- Katten zijn super proper en hebben voldoende bakken nodig (scheiden van plassen en poepen). De stelregel is: het aantal katten in huis, plus één. Twee bakken voor één kat, drie voor twee katten.
- De kattenbak staat op een rustig plekje, niet in een druk belopen route. Katten voelen zich graag veilig als ze hun behoefte doen.
- Katten houden het graag hygiënisch en eten daarom liever niet naast hun wc. Zet de kattenbak daarom niet naast hun etensbakje!
Oei ik sproei
Sproeien (urine sprietsen tegen een verticaal vlak) staat meestal voor kattenstress. De oorzaak kan liggen in de aanwezigheid van andere katten waar geen harmonie mee is of veranderingen in de situatie (een ander meubel, komst van een baby, verhuizen).
Uw kat sproeit om zijn eigen geur af te geven en zich weer veilig te voelen in zijn territorium.
Maak de sproeiplek schoon met groene zeep of soda, dat breekt de eiwitten af. Beloon vervolgens goed gedrag, knuffel uw kat en zorg voor voldoende ruimte en faciliteiten zodat uw kat zich snel weer veilig voelt!
Met deze algemene tips en inzichten bent u al goed op weg om de gelukkige eigenaar van een happy cat te worden. Werken deze algemene tips niet bij uw kat? Neem dan gerust contact op met Praktijk Kattenwijsheid om te overleggen.
Tijdens een consult neem ik alle tijd om achter de oorzaak van het probleem te komen en ontvangt u een diagnose en een therapieplan met een set op maat gemaakte adviezen. Afgestemd op uw kat, op u als eigenaar en op de woonomgeving van uw kat.
Opvoedtips voor kittens (en gelukkige grotere katten)
Een klein katje in huis is een geweldige ervaring. Hoe zorgt u ervoor dat uw schattige katje ook lief en sociaal blijft als hij of zij groter wordt.
1. Laat de kitten rustig wennen in huis, zijn eigen weg zoeken en beloon hem voor goed gedrag.
Geef hem bij goed gedrag bijvoorbeeld een voertje of een aai over zijn kopje. Alles wat succesvol is voor een kat zal deze herhalen. Straffen heeft dus geen zin, het belonen van goed gedrag juist wel.
Extra tip: Uw ledematen zijn van uzelf, dus hou ze bij u. Dan komt uw kat ook niet in de verleiding om te krabben of bijten!
2. Wen de kitten aan alles waar hij straks mee te maken krijgt
Voel aan de pootjes en druk zachtjes de nageltjes eruit. Als de kitten dat prima vindt, kunt u proberen de nagels te gaan knippen.
De vervoersmand is leuk voor een kat en daarom geen plek voor een time-out of straf.
Ook visite en kinderen zijn leuk voor katten, zorg dat bezoek een positieve associatie krijgt.
Borstelen en kammen horen bij de verzorging. Ook hier moet de kitten aan wennen, begin hier dus zachtjes en rustig mee.
3. Geef uw katje iedere dag voldoende aandacht.
Een kitten verblijft binnen en moet zijn energie kwijt, speel verschillende keren op een dag met een hengeltje of een ander speeltje. Leer het kitten bijvoorbeeld al omgaan met voerpuzzels. Een belangrijke tip: zorg ervoor dat u voor het slapengaan met de kitten heeft gespeeld zodat hij u niet wakker maakt en op onhandige tijdstippen om aandacht gaat vragen.
4. Zet voldoende kattenbakken neer.
Eén kat heeft twee bakken nodig, voor twee katten rekenen we met drie bakken. Katten zijn namelijk propere beestjes en gaan over het algemeen op de ene bak plassen en op de andere bak ontlasten. Met voldoende bakken voorkomt u zo dat uw kitten haar behoeftes op een andere, ongewenste plek gaat doen.
5. Zet voerbakjes niet bij de kattenbak
De gedachte hierachter is: ‘wij eten toch ook niet op de wc’?! Help uw kat om zijn properheid te koesteren.
Over het algemeen willen katten ook niet hun eten en drinken op dezelfde plaats hebben staan. Het is daarom een goed idee om op verschillende plekken in huis water en brokjes neer te zetten. Katten eten de hele dag door een paar brokjes (anders dan honden, die graag hun hele bakje in één keer leegeten).
6. Zet voldoende krabpalen neer.
Voor een kitten volstaat een kleine krabpaal. Maar een volwassen kat moet zich uit kunnen strekken, zijn kontje lekker naar achteren duwen en uitgebreid kunnen krabben. Zet de krabpalen daarom niet in een hoekje maar geef ze de ruimte. Dit voorkomt dat de kat aan de bank gaat krabben. Krabt uw kitten netjes aan de paal? Beloon haar dan voor goed gedrag. Katten krabben graag na het slapen of als ze buiten zijn geweest. Plaats de krabpaal dan ook op een strategische plek. Heeft de kat de neiging om aan de bank te krabben? Zet dan de krabpaal naast de bank en beloon het kitten als het aan de paal gaat krabben in plaats van aan de bank.
7. Katten zitten en liggen graag hoog.
Als rasechte controlfreaks kunnen ze dan lekker naar beneden kijken en overzicht houden. Ook verstoppertje spelen is favoriet, katten zijn hier ware meesters in. Zorg dan ook voor voldoende verstopplekken en slaapplekjes voor uw kitten. Ook hebben katten een eigen territorium nodig dat ze kunnen verdedigen, zoals een mand, eigen slaapplekje of doos.
8. Zet het eten van de kat niet op de plek waar uzelf eet.
Zo voorkomt u dat uw kat gaat bedelen of in verwarring raakt met zijn eigen eten. De snelste manier om uw kitten goed eetgedrag aan te leren? Laat het altijd op zijn eigen plekje eten en geef het nooit iets van tafel. Springt u katje op tafel, haal het dan meteen eraf en geef het geen aandacht. Katten zijn niet gevoelig voor straf: uw stem verheffen, een tik geven of uw kitten streng aankijken helpt dus niet. Beter is het om helemaal geen aandacht te geven, want: wat geen aandacht krijgt, is de moeite van het herhalen niet waard.
9. Leer uw kitten aan een tuigje te lopen, oefen met het omdoen en beloon positief gedrag.
Ga bijvoorbeeld langzaam samen de tuin ontdekken. Zorg ervoor dat het kitten ook naar buiten kan kijken en zodra het ouder wordt, naar buiten kan. Heeft u een dure raskat of wilt u om een andere reden niet dat uw kat naar buiten gaat? Zorg dan dat hij in een afgesloten gedeelte wel op het balkon of tuin kan. Voor katten is naar buiten kunnen gaan een leuke afleiding. Lekker rondkijken en energie kwijtraken!
10. Gaat uw kat naar buiten, zorg dan voor een luikje dat met een chip werkt.
De aanwezigheid van een andere kat in huis is namelijk niet fijn voor uw kat, soms zelfs traumatisch. Uw huis is namelijk zijn afgebakende, persoonlijke leefgebied en dat delen katten niet met vreemde katten. Katten zitten nooit tegelijkertijd in elkaars leefgebied.