gedragstherapie voor katten

Wat is gedragstherapie voor katten?

Vertoont uw kat verstoord gedrag zoals agressie, angst of sproeien? Gedragstherapie voor katten helpt uitstekend bij de meest voorkomende gedragsproblemen. Over het algemeen ziet u al binnen zeer korte tijd sterke verbetering in het gedrag van uw kat. Vaak heeft een kleine verandering al een groot effect op het gedrag van uw kat: ander grint, extra verstopplekjes of het belonen van goed gedrag.

Bij gedragstherapie nemen we ruim de tijd om grondig in het probleem te duiken. Praktijk Kattenwijsheid kijkt naar de motivatie van de kat (het ‘waarom’) voor bepaald gedrag en de rol die de eigenaar, of andere katten, bewoners of huisdieren hierbij spelen. Ook observeert Praktijk Kattenwijsheid het gedrag en de lichaamshouding van uw kat. Daarna ontvangt u een diagnose en op maat gemaakte adviezen. Deze adviezen zijn afgestemd op uw kat, u als eigenaar en de woonomgeving van uw kat.

Wanneer is gedragstherapie voor katten een goed idee?

Bij zorgelijke, blijvende veranderingen in het gedrag van uw kat.

Voor probleemgedrag bij katten geldt: hoe eerder u ingrijpt hoe beter. Katten zijn gewoonte dieren en is het verstoorde gedrag eenmaal ingesleten, dan wordt het steeds moeilijker om uw kat succesvol te behandelen.
Met inzicht in het gedrag van uw kat en een aantal kleine veranderingen heeft u in korte tijd weer uw lieve, relaxte huisdier terug.

Gedragstherapie voor katten, hoe werkt het:

Vaak verwijst de dierenarts door naar Praktijk Kattenwijsheid voor het oplossen van gedragsproblemen. In zo’n geval houdt Praktijk Kattenwijsheid de dierenarts op de hoogte van de behandeling.

Hoe werkt gedragstherapie voor uw kat?
In het intakegesprek wordt duidelijk of een telefonisch consult volstaat of dat een huisbezoek wenselijk is.
In beide gevallen ontvangt u een vragenlijst per mail. Ook mag u een filmpje sturen waarin het probleemgedrag van uw kat zichtbaar is. De informatie die uit deze vragenlijst en het filmpje naar voren komt, vormt de basis voor een huisbezoek. Is er therapie nodig, dan volgt er een thuisbezoek van ongeveer twee uur. Praktijk Kattenwijsheid observeert dan het gedrag van uw kat in haar omgeving. Bijvoorbeeld:

  • Reageert uw kat agressief op aaien?
  • Hoe is de leefomgeving van uw kat en hoe reageert uw kat hierop? Kattenbak, etensbakjes, krabpalen etc.
  • Eventueel wordt er een filmpje gemaakt om later nogmaals te kunnen observeren. Een klein detail kan voor grote inzichten zorgen!

Daarna volgt de diagnose en een behandelplan / therapieplan. U kunt binnen korte tijd al een positief resultaat verwachten. Betrokkenheid bij de behandeling van u als eigenaar is belangrijk. Het helpt om de adviezen zo consistent mogelijk uit te voeren.

Praktijk Kattenwijsheid helpt u graag. Met passie voor katten en menselijk inzicht.